







Minimurerne bliver de populært kaldt, de 14-16 frivillige, der vinter og sommer møder op på minibyens værksted for at lave nye minihuse og udbedre eventuelle skader på de allerede udstillede huse. Alle bygningsdelene til minihusene bliver lavet fra bunden - mursten, tagsten, vinduer, døre, bindingsværk, skifertag o.s.v. De fleste byggedele er bittesmå, og det kræver stor akkuratesse og omhyggelighed at fremstille dem.
Naturens luner kan være meget hårde ved husene i minibyen. Vinterens skift mellem regn, slud, frost, tø, sol og vind kan virkelig ødelægge de små huse. Kommer der først lidt fugt ind under stenene eller taget, så kan det gå rigtigt stærkt med nedbrydningen. Vi bygger husene i 1:10, men Vor Herre lader det ikke regne i 1:10. Derfor bliver der hvert år lavet et bygningssyn på husene over skader, der skal udbedres den kommende vinter. Udover vind og vejr bliver husene også beskadiget af rågerne. De elsker vores vinduer, så efter lukkertid begynder rågerne at pille vinduerne ud af husene. Husene er heller ikke altid ubeboet. Mange huse har desværre fået myrer som beboere. Sidst men ikke mindst fik vi også gæster på hotellet. Vi troede først at det var katte eller rotter, men der viste sig af være en husmår. Det lykkedes os at fange den og få den afsat et fjernt liggende sted, hvor den kunne finde en mage.
Aktiviteter og igangværende byggerier på værkstedet:
Hovedgaden - På Hovedgaden 13 "Faxe Kalk" 2. del. Hovedgaden 28
Havnen -Vi er godt igang med bygningerne til havnen. 5 bygninger er blevet færdige og udstillet i minibyen. Boserupbygningerne er placeret ved havnen,samt Koefoeds skibsværft og havnens fyrtårn. Tegningerne til Sprutten er færdige og arbejdet er i fuld gang. Kalk tipvogn er blevet bygget. - Der er blevet støbt sokkel til Koefoeds træværksted, som stadigvæk ligge ved industrihavnen.
Vedligeholdelse - Mange af husene har nu stået i parken i mere end 10 år og det kan efterhånden ses. Husene er løbende blevet vedligeholdt med maling og udskiftning af enkelte elementer, men det er ikke altid nok. Nu begynder en del at lide under det vi kalder en konstruktions fejl. Vand og frost er det værste for disse små huse. Fremover må vi i opbygningen fokusere meget på disse skadelige elementer. Nogle huse skal vi bygge helt om, da en reparation ikke vil være muligt.
Øvrige projekter.
Tegning og opmåling af huse.
Det er meget sjældent, der findes tegninger på de originale huse, vi vil bygge. Findes der tegninger, er de gerne for nye og viser ikke, hvordan husene så ud for 100 år siden. Vi bliver derfor nødt til at tage ud og opmåle dem på stedet og sammenholde mål og skitser med det billedmateriale, der evt. findes fra den periode, vi ønsker at bygge huset fra. Eksisterer huset ikke, og heller ikke tegninger, må vi lave en opmåling ud fra det billedmateriale, der findes over huset. Murstenene tælles i højde og længde, og ud fra dette laves der en arbejdstegning. Det største problem er altid at opbygge/tegne bagsiden af huset. Det er sjældent, der er billeder herfra. Nogen gange må tegningen bero på et gæt. Når opmålingen er overstået, fremstilles der en arbejdstegning i plan, opstalt og detailtegninger. Herefter kan sokkel støbes og råhus opbygges.
Når tegningerne er tegnet planlægges produktionen af de enkelte bygningsdele. Til bygningen her skal der fremstilles - bindingsværk, mursten, tagkonstruktion med ståtag, evt.skorsten og døre og vinduer. Alle bygningskomponenterne, som vi skal anvende i vores huse, fremstiller vi selv i målestoks forholdet 1:10. På ovenstående billede er der lige blevet monteret bindingsværk. Nu kan minibyggeren begynde at fylde tavlerne ud.
Vores eget lille teglværk er vores livsnerve. Uden dette teglværk ville det næsten have været umuligt at få fremstillet alle de huse, som vi har i dag. Vores teglværksmester - Vera - har i mange år med sikker hånd stået for driften af teglværket. Det er et kompliceret stykke arbejde, at lave de små byggesten.
Først skal det våde ler køres ud i en kødmaskine, hvortil vi har forskellige matricer -" som ved småkager", i de rigtige tykkelser og herefter udskæres i de rigtige mål. Derefter skal murstenene og teglene lægges til lufttørring. Tørringen må ikke ske for hurtigt for så kan emnerne revne eller svinde meget i målene. Efter lufttørringen slibes stenene fri for grater og derefter bliver de stablet på pladerne til teglovnen. Der kan være ca. 2400 stykker mursten i hver brænding. Inden en mursten eller en teglsten er færdig og klar til brug, har de været i hænder 5 gange. Der bliver også fremstillet mange special sten til byggerierne, som foreksempel til minikirken.
Det er en længere proces at fremstille disse små byggekomponenter, men alligevel bliver der fremstillet rigtig mange sten på et år. Et skøn på hvor mange sten der produceres på et år, kan vi prøve med et lille regnestykke: 65 brændte mursten vejer ca. 204 g. Med vand fordampning og ler spild kan vi sige, at der bliver ca. 260 stykker mursten af 1 kg vådt ler. Vi har de sidste 6 måneder brugt ca. 120 kg ler eller omregnet en produktion på ca. 31.000 stk. eller på årsbasis ca. 60.000 mursten.
Det er selvfølgelig ikke kun mursten, der er fremstillet. Der er og bliver også fremstillet mange teglsten. I de næste måneder skal der fremstilles ca. 5000 teglsten til de byggerier, vi er i gang med.
Vi har også fået fremstillet munke og nonner teglsten til vores lille hus på havnen. Det er første gang og nok sidste gang, at vi har forsøgt os med et munke og nonne tag. De fleste teglsten og mursten bliver fremstillet af rødler, men vi bruger også blåler,gråler og hvidler til fremstilling af sten.
I er velkommen til at kikke ind.
Som noget helt specielt for egnen ses huse opført i naturstensmurværk af "tætte" kalksten. Disse huse forekommer både i en forholdsvis nøgtern byggestil og i en nationalromantisk. Faxevej 11 er et eksempel på det sidstnævnte (ikke endnu udstillet i miniparken). Disse "tætte" kalksten til husbyggeri slap op omkring 1950. Kalkstens huse må ikke forveksles med kridtstens huse. Kridtstens huse hører mere Stevns til. Kridtsten er som ordet siger kridt. Stenene er skåret ud af den sammenpressede og lagdelte kridt. Kalkstenene er blevet brugt til både opbygning af sokkel, kælder og hele huse. I minibyen har vi vist nogle af disse eksempler. På hotellet er bagbygningerne helt eller delvis opbygget med kalksten. Udhuset til Postvej nr. 1 og ikke mindst kornladen og Strandskolen er opbygget kun af kalksten. Meget brugt var løsningen som på Hovedgaden 27, hvor kælder etagen er opbygget af kalksten og overdelen i almindelige teglsten i flere farver eller blot almindelige røde eller gule mursten indbygget sammen med kalksten.
Der blev også bygget havemure med kalkstens blokke. Et godt eksempel herpå var havemuren rundt om "Grevens sommerbolig" nu Faxe Kalks kontorbygning. Der kan endnu ses lidt af denne mur ved skellet til Netto. Minibyen har lavet disse havemure, men de vil først blive sat op når Faxe Kalks kontorbygning er blevet færdigmuret. De kalksten vi bruger til miniprojekterne er rigtige kalksten, som er hentet i Faxe Kalkbrud. De store sten komme op i en vådskærer og skæres op i skiver på en centimeters tykkelse. Herefter brækkes de i mosaikstykker på 20 til 30 mm størrelser og klippes og evt. slibes lidt på kanterne. Herefter begynder det store puslespil med at få opbygget muren på huset. Som skrevet er det et større puslespil.
Flytning af husene til parken
Det at flytte huse fra værkstedet til miniparken krævede sin mand førhen, da værkstedet lå ude i byen. Husene skulle transporteres ca. 800 mm og kunne veje fra 70 kg, de små udhuse, og op til 1500 kg for de fleste huse. Der er selvfølgelig også de rigtige store huse som kommer op på ca. 2.500 kg. Derfor må vi inden støbning af grunden til huset vurdere om, vi kan transportere det pågældende hus i et stykke eller om vi skal dele det i 2 og dermed samle huset i minibyen. Husene under 1500 kg kan vi sagtens klare med vores lifte og vogne, men huse med højere vægt må vi have hjælp ude fra. De mellem store huse kan transporteres på vores pallevogn til miniparken. En gang imellem får vi også lidt hjælp fra en rendegraver, hvis vi synes opgaven er meget speciel. Kirken bliv i sin tid sat på plads ved hjælp af en lastvogn med kran.
Efter vi har fået bygget vores værksted i miniparken, er det blevet meget nemmere at placere husene på det rette sted via køreplader og lifte.
Før blev de fleste af huse sat ned på plads ved hjælp af vores specielfremstillet løftestativ, men nu ikke så meget mere.
.