








Minigolf.
Der er muligheder for at udfolde sig i parkens 18 baners minigolf. Banerne har en sværhedsgrad, som alle kan klare både store og små. Banernes belægning er udført i grøn filt.Tag familien med og lav en lille familie konkurrence. Firmaer er også meget velkomme. Det er muligt for firmaer, at leje banerne til et større firma stævne.
Curling.
Til sæsonen 2013 anlagde vi en kunstgræs bane til curling. Banen er 2+11 meter og med en ende. Spillet kan spilles af 2 til 4 personer pr. spil. Det gælder om at komme nærmest den røde plet med sin curling skive. Der er fire skiver pr. hold. Reglerne er opsat ved banen, men man kan også lave sine egne regler. Spillet er rimeligt svært, da skiverne ikke glider helt så let som på is. Det kræver meget teknik og en hel del styrke.
Udendørs skakspil.
Vi har etableret et udendørs skakspil i mål 240x240 cm og med brikker i højden 30 cm. Spillet er gratis, når entreen er betalt. Vi har også indkøbt et bordfodboldspil, et 4 på stribe og et stige golf spil, som ligeledes kan benyttes.
Picnic.
Har I madkurven med kan den nydes i parkens anlæg, hvor der forefindes overdækkede terrasser med borde og bænke. Der er også muligheder for at leje ( for et mindre beløb) parkens gas grill og store grill, men husk at I selv skal medbringe kul. Husk at reservere grillen. Har I madkurven med bør is, kaffe, sodavand, øl og vin købes i parkens kiosk. Der forefindes selvfølgelig toilet og et handicaptoilet i parken.
Er det en familie skovtur I er ved at planlægge, er I velkommen til at kontakte os om muligheder for brug af parken. Vi kan også tilbyde enkelte familie lege som, kongespillet eller en quiz konkurrence. Vi har ca. 45 forskellige spørgsmål fordelt på 5 ark, som kan bruges til en intern konkurrence. Spørgsmålene handler om Faxe Ladeplads miniby og park og alle svarene kan findes i miniparken.
Kort historie om Faxe Ladeplads.
Faxe Ladeplads er som by forholdsvis ny, men meget interessant. Indtil 1863 bestod byen af ca. 20 huse på strækningen fra Faxe Å til gammel Strandskov. Herefter tog det fart, da godserne Vemmetofte og Bregentved sammen byggede havnen for at klare den store udskibning af kalk fra kalkbruddet i Faxe. Sidst i 1880’erne tog boligbyggeriet fart. Det var arbejdere, håndværkere, skibsbyggere og handlende som bosatte sig, men også turist- og badelivet satte sit præg på byen. Således talte byen ca. 10 større badehoteller og pensionater. Endvidere var der bl.a. postkontor, gasværk, teglværk, toldkammer og telegrafstation. Alle virksomheder, som i dag er borte, men nogle af bygningerne findes heldigvis endnu.
I Miniparken på Den Historiske Tavle vil I kunne få en mere detaljet historie i billeder om Faxe Ladeplads og omegn.
Byens historie kan suppleres med et besøg i minibyen, hvor alle de udstillede huse har deres egen specielle historie.
Afsked med det lille kalklokomotiv Schöme af 1965
Det lille smalsporede lokomotiv, der engang var aktiv, glad og struttende af energi i Faxe kalkbrud, har længe stået alene, inaktiv i Faxe Ladeplads Miniby og Park. Meningen var at lokomotivet skulle istandsættes efter ankomsten til Faxe Ladeplads Miniby og Park. Men ingen fandt tid, råd eller interesse for det lille lokomotiv. Mon ikke lokomotivet har fældet en tåre ved at stå der alene og mærke, at ingen havde interesse i at smøre dens bevægelige dele. Ej heller at sætte glas i førerhuset så kulden kunne holdes ud eller betænke den med en klat maling i den oprindelige farve.
Efter mange års søgen og spørgen’ her og der, lykkedes der for Faxe Ladeplads Miniby og Park, at finde et godt, varmt og venligt sted til det lille kalklokomotiv, der en gang havde sin storhedstid i Faxe kalkbrud. Lokomotivet har trofast stået i Faxe Ladeplads Minipark i mere end 6 år og ventet på, at nogen ville drage omsorg for dets udseende. Onsdag den 30. januar 2019 smilede det lille lokomotiv, da bremserne blev løsnet og med et lille skub kunne trille ud på de midlertidige udlagte skinner. Lidt mere genstridig var den medfølgende kalkvogn. Efter en smule venten blev det nænsomt trukket op på en lastvogn til sit næste bestemmelses sted. Nu kunne lokomotivet se frem til, at de forkromede dele ville blive pudset, alle bevægelige dele ville få fedt og olie, glas ville blive sat i førerhuset og ikke mindst ville det få sit navneskilt på igen ” Schöma, byggenr. 2867 – type CFL45DCL”. Og inden længe kunne det måske også få lov til at køre på den dejlige togbane, som Hedelands veteranbane ejer. Det kan være, at lokomotivet skal på en lille slankekur, hvis det er muligt at ændre sporvidden fra 795 til 700 mm.
Faxe Ladeplads havn.
Gennem flere hundrede år har der over den åbne strand foregået en livlig udskibning af især kalkprodukter fra Faxe Kalkbrud og også korn fra de store godser i området. I 1843 anlagde Vemmetofte Kloster og Bregentved Gods i fællesskab den første anløbsmole ved Faxe Strand, og i 1850 anlagde Rosendahl Gods derefter en tilsvarende mole 300 meter længere mod øst. Begge disse moler blev med tiden udbygget som egentlige havne, hvor skibene lå væsentlig bedre beskyttet mod kraftig vind og sø fra øst. De blev blandt de lokale beboer omtalt hhv. Den Store Havn og Den Lille Havn.
Den Store Havn åbnede desuden mulighed for udvikling af flere tilknyttede erhverv, herunder fiskeri og skibsbyggerier samt for opførelsen af en stor korn- og foderstofvirksomhed. Senere i 1980’erne er der tilbygget en lystbådehavn.
Faxe Ladeplads Miniby og Park fik pr. 31. oktober 2012 tilladelse til udvidelse af Miniparken, således at det kunne bliver muligt at etablere Faxe Ladeplads havn, som den så ud i perioden 1890-1920.
Efter 7 års arbejde er mini havnen færdig. Minibyggerne har færdig bygget 40 meter boldværk og ca. 20 meter stenmole. Til stenmolen er der brugt 3 m3 marksten i størrelsen 5-10 cm. Under arbejdet med havnen er der blevet flyttet mere end 250 m3 jord, opsat 90 meter hegn og tilført mere end 50 m3 materialer i form af stabil,beton,grus og muldjord.
Det er planen, at der kan blive muligheder for at sejle med fjernstyrede både i den nye minihavn.
Se under minibyen for detaljer. (klik miniby).
I Faxe Ladeplads Miniby og Park har vi 18 baner minigolf, som blev anlagt i 2003. Banerne er udført i aluminium med en 5 mm filt belægning. Banerne bliver løbende vedligeholdt og forbedret.
I 2015 og 16 er alle banernes fliserbelægning blevet lagt om. I 2016 og 2017 er der kommet nye forhindringer til 4 baner og i 2017 er der blivet lagt nyt filt på enkelte baner. Dette arbejde vil fortsætte løbende. I 2020 har vi lagt nyt filt på 6 baner, samt fremstillet 3 nye forhindringer. Se nedenfor
Til alle banerne er der blive fremstillet nye tee steder.
Tee stedet er fremstillet som en brædder platform, der placeres i samme højde som banen og med en stålplade som afmærkning for tee startsted.
I 2020 er der blivet monteret nyt filt på 6 baner, samt ændret forhindringerne på 3 baner. De nye forhindringer kalder vi Bakken, Flipper og kanonen.