

















Historie
Faxe Ladeplads Minipark fik pr. 31. oktober 2012 tilladelse til udvidelse af Miniparken, således at det kunne blive muligt at etablere Faxe Ladeplads havn, som den så ud i perioden 1880-1920 i målestok 1:10. Vi gik straks igang med de forberedende øvelser til dette store arbejde. I efteråret og vinteren 2012-13 blev området ryddet for træer, således at det blev muligt i april 2013 at planere hele området. Mere end 150 m3 blev der flyttet om på. Nu blev det muligt at opmåle havnen og opsætte galger for havnebassinet. Først i august 2014 blev havnebassinet udgravet, hvor små 100 m3 jord blev flyttet. 35 m3 stabil blev efterfølgende bredt ud i bunden af bassinet. Opsætningen af hegnet om det nye areal blev efterfølgende gjort i november og december 2014. I maj/juni 2015 blev der anlagt nye veje i området, samt sået græs på arealet. Opbygningen af havnebassinet måtte for en stund indstilles, blandt andet på grund af pengemangel, men også det at vi gik i gang med at bygge nyt værksted. I 2017 og 2018 søgte vi fonde om hjælp til af færdiggøre vores havne byggeri. Vi fik en stor støtte fra Nodea Fonden, således at vi kunne fortsætte vores havne byggeri. Den 20. september 2018 kunne vi således klippe den røde snor for indvielsen af havnefundamentet. Efter 6 års hårdt arbejde kunne det resterende arbejde overdrages til minibyggerne. Nu kan der fremstilles ca. 40 meter boldværk og opbygning af ydermolen med ca. 3 m3 marksten i størrelsen 5-8 cm.
Der er allerede bygget flere små bygninger til havnenområdet. "Kasjotten" og Vejerbygningen blev sat på plads i maj måned 2015. Den lille toldbygning og Koefoeds smedje blev klar i 2016. I 2017 har havnens bygninger fået tilføjet Koefoeds kontorbygning og lidt senere smedeværkstedet. Boserups 2 lagerbygninger er nu placeret yders på havnen, samt fyrtårnet.
Havnebassinet -
bliv til ca. på 190m2 i minibyens størrelse. Der er brugt ca. 40 meter bolværk til havnen og ca. 20 meter stenmole. Til stenmolen er der brugt omkring 3 m3 sten i størrelse 50-90mm. Til bolværket blev der lavet en prøve, som dannede grundlag for hele bolværket. Arbejdet på bolværket og stenmolen blev færdig i efterået 2019.
Arbejdets stade- færdig
Billede viser opstart på molen og bolværket.
Havne bygninger
De første bygninger, der lå på havneområdet, er for minibyen meget spændende bygninger. Vi påtænker ikke at bygge selve kalksiloerne eller tilhørende produktionsbygninger, da de er yngre end vores tidsperiode. Vi vil satse på at bygge Boserups flotte lagerbygning, der lå på molen helt ude ved indsejlingen til havnen og med ryggen til lille havn. Tæt ved denne bygning stod den meget særpræget læsse rampe til kalken, også kaldet "Sprutten". En anordning der kunne løfte kalkvognene op på "1. sal" og tømme kalken ned i skibene de lå ved kajen. Ved disse to bygninger lå det lille toldkammer hus og havnefoged huset. Havnefoged huset er der eneste hus der er tilbage idag. På modsatte ende af havnen vil vi bygge Koefoeds imponerende skibsværft. Til dette værft hørte flere bygninger som bådværftet, kontoret, smedjen og flere små bygninger til opskæring af træ. Midt på havnen lå den runde kalk brænder ovn og senere teglovn også en meget speciel bygning.

Havenfoged kontoret lå ikke langt fra toldhuset. Havnefoged huset ligger stadigvæk på havnen. (færdigbyggget)
Kasjotten var en lille bygning, der lå der hvor kalksiloerne nu står i dag. Kasjotten blev brugt til det som navnet siger - et lille fængsel for de ustyrlige søfolk der anløb Faxe Ladeplads havn. ( færdigbygget )
Koefoeds Skibsværft
Koefoeds imponerende skibsværft skal vi snart påbegynde bygningen af. Tegningerne er færdige. Det bliver en træbygning, der vil måle i minibys størrelse ca. 500x180x180 cm. Koefoeds skibsværft var den første og eneste overdækkede skibsbyggehal i Danmark på denne tid. Arbejdet på denne bygning bliver færdig til åbningen den 30. april.
Koefoeds træværksted
Denne bygning, som stadigvæk ligger ved havnen, er vi nu igang med at bygge.
Teglovnen
Midt på havnepladsen lå Faxe Ladeplads teglværk med ovn. Bygningen var i første omgang beregnet til at brænde kalk. Senere blev denne funktion flyttet til Stupperup. Teglovnen var en rund bygning i 2 stokværk med skorstenen i midten. Nederste etage var selvfølgelig opbygget af kalksten. Første stokværk var opført som bindingsværk. En meget spændende bygning og stor også ca. 450 cm i diameter og en skorsten på samme højde - selvfølgelig i målestoks forholdet 1:10.
Kontoret
Koefoeds kontor er nu blevet placeret ved siden af smedeværkstedet. Bygningen som modellen er bygget efter ligger stadigvæk på hovedgaden 4 og er blevet erklæret bevaringsværdig.
Smedeværkstedet
Koefoeds smedeværksted er blevet færdig. Smedeværkstedet eksisterer ikke mere. Bygningen lå med facaden ud til Strandvejen ved siden af kontoret.
Det lille toldkontor
Toldhuset er et lille rødstenhus, der lå ved indkørslen til havneområdet i den østlige ende og tæt på Boserups bygning. Bygningen er ca. 30x30 cm i forholdet 1:10 - et lille sødt hus. (færdigbygget)